Yhdistysrekisteri uudistui – kaikilla yhdistyksillä nyt Y-tunnus

Yhdistysrekisteri uudistui – kaikilla yhdistyksillä nyt Y-tunnus

Patentti- ja rekisterihallituksen tiedote (https://www.prh.fi/fi/uutislistaus/2019/P_18875.html)

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) yhdistysrekisteri on uudistunut 18.9.2019. Uudistuksen yhteydessä kaikki yhdistykset ja uskonnolliset yhdyskunnat saivat Y-tunnuksen. Lisäksi kaikki tietojärjestelmät ja palvelut uudistettiin.

Kaikki yhdistykset saivat Y-tunnuksen

Y-tunnus eli yritys- ja yhteisötunnus korvaa yhdistyksille annetun rekisterinumeron. PRH on antanut Y-tunnuksen kaikille yhdistyksille automaattisesti. Jos yhdistyksellä oli jo ennen uudistusta Y-tunnus, sama tunnus säilyy.

Y-tunnus on PRH:n tai Verohallinnon yritykselle tai yhteisölle antama yksilöivä tunnus. Siinä on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki. Se on muotoa 1234567-8.

Yhdistykselle annetun Y-tunnuksen voi katsoa yhdistysrekisterin uudesta tietopalvelusta tai YTJ-yrityshausta ytj.fi-verkkosivustolta.

Uudet sähköiset palvelut ja Y-lomakkeet

Yhdistysrekisterin uudistettu asiointipalvelu avattiin 18.9.2019. Palvelussa voi muun muassa perustaa aatteellisen yhdistyksen, ilmoittaa nimenkirjoittajat ja hallituksen jäsenet sekä ilmoittaa yhdistyksen yhteystietojen, nimen, kotipaikan tai sääntöjen muutoksesta.

PRH:n asiakkaat ovat olleet tiiviisti mukana uusien palvelujen kehittämisessä ja kehitystyö jatkuu edelleen. Asiointia helpottavat muun muassa entistä paremmat pohjatiedot: käyttäjän täytyy muokata vain muuttuneet kohdat. Sähköinen asiointi on myös edullisempaa ja nopeampaa kuin paperi-ilmoitukset.

Uudistettu yhdistysrekisterin tietopalvelu avattiin 18.9.2019. Tietopalvelussa voi hakea yhdistysten perustietoja sekä ostaa otteita ja sääntöjä. Myös tietopalvelun kehitystyössä on huomioitu PRH:n asiakkailta saatuja toiveita.

Paperiasioinnissa on 18.9.2019 alkaen otettu käyttöön Y-lomakkeet. Y-lomakkeet ovat PRH:n ja Verohallinnon yhteisiä lomakkeita, joilla voi ilmoittaa tietoja molempien viranomaisten rekistereihin samalla kertaa.

Siirry yhdistysrekisterin uuteen tietopalveluun.

Siirry yhdistysrekisterin uuteen sähköiseen asiointiin.

Lisätietoja:

Yhdistysrekisterin asiakaspalvelu
puh. 029 509 5959
s-posti: neuvonta.yhdistysasiat@prh.fi

Tiedote on julkaistu alunperin Yhdistystori.fi -aluepalvelussa.