Pohjois-Savon Järjestöneuvosto otti kantaa valtiovarainministeriön menoarviossa esittämiin järjestöjen avustuksia koskeviin leikkauksiin

Pohjois-Savon Järjestöneuvosto otti kantaa valtiovarainministeriön menoarviossa esittämiin järjestöjen avustuksia koskeviin leikkauksiin

Järjestöjen avustukset romahtivat

Valtiovarainministeriö on menoarviossaan esittänyt mittavia leikkauksia Veikkauksen tuotolla avustettujen järjestöjen toimintaan. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksia on esitetty vähennettävän 127 miljoonaa euroa, mikä on 33 prosenttia aiemmasta avustustasosta. Leikkaukset ovat suoraan pois sote-järjestöjen toiminnasta: terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin tuesta haavoittuvassa elämäntilanteessa oleville ihmisille.

Nuorisoalan toimintaa suunnitellaan vähennettävän 14,5 miljoonaa euroa. 27 prosenttia nykyistä pienemmät resurssit näkyvät väistämättä lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoiminnassa. Liikunnan määrärahojen vähennys on 40 miljoonaa euroa. Aiempaan tasoon verrattuna 27 prosenttia alemmat toimintamahdollisuudet näkyvät lasten ja nuorten liikuntaharrastuksessa sekä työkykyä ylläpitävässä toiminnassa. Myös taiteet, kulttuuri ja tieteet ovat leikkauskohteina.

Pohjois-Savossa järjestöillä on merkittävä rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Koronapandemian alla työmme oli korvaamatonta, kun avun verkostoja syntyi turvaamaan ihmisiä vaikeassa tilanteessa. Suunnitteilla olevat leikkaukset osuvat suoraan elävään kansalaistoimintaan. Pohjois-Savon Järjestöneuvosto kutsuu järjestöjä kertomaan leikkausten seurauksista omalle toiminnalle. Tämä on meidän yhteinen asiamme.

Risto Kovanen, aluejohtaja, Pohjois-Savon Liikunta ry (pj.); Sinikka Roth, Perheentalo -yhteistyön johtaja, MLL Iisalmi ; Eeva Heinonen, puheenjohtaja, Kuopion Pelastakaa Lapset ry; Jussi Salmi, toiminnanjohtaja, Suomen Nuorisoseurat, Pohjois-Savo; Eeva Rytkönen, toiminnanjohtaja, Pohjois-Savon Muisti ry; Tiina Brunell, toiminnanjohtaja, Seniorien ATK-yhdistys Savonetti ry; Tuula Hirvonen, toimitusjohtaja, Toimi-työvalmennussäätiö; Outi Väyrynen, toiminnanjohtaja, Suonenjoen Rivertech ry ; Heidi Hartikainen, järjestösuunnittelija, Varkauden sosiaali- ja terveysjärjestöt ry; Sami Hämäläinen, järjestöpäällikkö, Huoltoliitto ry; Mika Saastamoinen, puheenjohtaja, Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys ry; Tiina Puranen, toiminnanjohtaja, Savon mielenterveysomaiset– FinFami ry; Heli Airaksinen, aluekoordinaattori, EHYT ry; Markku Sopanen, puheenjohtaja, Vuorelan Kunto ry; Tarmo Karnaattu, Pohjois-Savon Pelastusalan Liitto ry; Jaana Vilhunen, omaishoidon tukitoiminta, SPR Savo-Karjalan piiri; Jaana Paananen, Kehittämisyhdistys Kalakukko ry; Toini Juvonen-Nissinen, hallituksen jäsen, Warkautelaiset ry Merja Kaija, kyläasiamies, Pohjois-Savon Kylät ry Mervi Eskelinen, toiminnanjohtaja, Lasten kulttuurikeskus LASTU Eeva Mäkinen, Itä-Suomen Hyvinvointivoimalan kehitysjohtaja

Kannotto on julkaistu alunperin Savon Sanomissa 23.8.2020.